Raci v Hradci okouzlili publikum - Dobré divadlo

Raci v Hradci okouzlili publikum

26. 2. 2023 | Zcela plný sál Městské hudební síně přivítal v pátek 24. února kytarového virtuóza Štěpána Raka se syny Janem-Matějem a Štěpánem Rakem mladším. V unikátním programu se na jednom pódiu poprvé setkali všichni tři a hradečtí diváci tak měli možnost vychutnat si mimořádnou příležitost a nechat se okouzlit nádhernými tóny hudby obou kytaristů, i poutavým vyprávěním o pravěku geologa Štěpána Raka juniora.

Koncert zahájil profesor Štěpán Rak Suitou věnovanou Alfrédu Strejčkovi, následovaly skladby: Fanfáry, Píseň pro krásnou Eurydiku a Znovu, dále Romance – Rhapsody a improvizace na téma Tóny pravěku. Tuto skladbu již Štěpán Rak zahrál na kamennou kytaru vyrobenou ze zeleného mramoru, která je svého druhu jediným kusem na světě.

Po tomto bloku na pódium přišel Jan-Matěj Rak a zahrál Výběr lidových písní v úpravě Jana-Matěje Raka pro kytaru z roku 1830, populární skladbu The Entertainer od J. Joplina, autorské Jezero a svůj blok zakončil Zpěvem domácí veselosti od Josefa Antonína Seydla. Společně s otcem pak předvedli Variace na barokní téma a skladbu Hora (Romanian Dance). 

Hudba pánů Raků, v kombinaci s velmi zajímavými informacemi o pravěké fauně s ukázkami zkamenělin, diváky zcela oprávněně okouzlila a všichni tři účinkující tak byli odměněni dlouhým potleskem.

Je nám velkou ctí, že se Dobrému divadlu podařilo pro více než 200 diváků proměnit všední páteční den ve sváteční. 

 

Sdílet článek

Další články

Koncert Štěpána Raka dojal hradecké diváky k slzám
11. 1. 2024 | Večer plný emotivní hudby, přátelství a dojetí zažili 10. ledna 2024 diváci v Městské hudební síni v Hradci Králové na koncertě kytarového virtuosa Štěpána Raka. Akce, kterou uspořádalo Dobré divadlo, se zúčastnilo asi 150 posluchačů, kteří odcházeli zasaženi hlubokým uměleckým projevem.
Přečíst
Nábřeží řemeslníků po 18 letech končí
30. 12. 2023 | Komise města Hradce Králové doporučila k podpoře uhradit pouze jednu pěti nákladů. Proto se pořadatel Dobré divadlo rozhodlo neuspořádat Nábřeží řemeslníků 2024. Po 18 letech tak ve městě tato tradiční slavnost končí.
Přečíst
Ohlédnutí za Nábřežím řemeslníků 2023
18. 5. 2023 | V sobotu 13. května 2023 se na Tylovo nábřeží do Hradce Králové sjela stovka stánkařů z celé republiky, aby návštěvníkům slavnosti Nábřeží řemeslníků ukázali svůj um a šikovnost. Přijeli za námi skláři, kováři, krajkářky, dráteníci, perníkářky, papírníci, šperkaři a spousta dalších lidových řemeslníků. Celkově se za námi vypravilo na 5 000 nadšenců a milovníků poctivého řemesla. Všichni odcházeli s úsměvem na rtech a taškami plnými radosti.
Přečíst